Felület Előkészítés

A sokféle anyagok felületvédelmét többnyire lakkok, illetve zománcfestékek felhordásával lehet biztosítani. A felület előkészítés egy nagyon fontos eljárás. Biztosítani kell az alapfelületet, hogy a bevonó anyagok jól tapadhassanak. A professzionális felület előkészítés megalapozza az élethosszig tartó minőséget. A felület előkészítés stabilizálja, az anyagok tartósságát ezért kell, megfelelően kivitelezettnek lennie.

Az előkészületi munkálatoknak, akár csak a ház alapja ugyanúgy az építőiparban is kiemelkedő szerepe van.

A nem megfelelő felület előkészítés hiányának következményei:

  • Az anyagra felvitt alapozó gyorsan lepereg, vagy a réteg megsérül. Így a védelem nem megfelelően jön létre, ezzel az anyag minőségromlása tovább folytatódik.
  • A felület előkészítésnél a körülményekre is gondos figyelmet kell fordítani. A fakezelésnél például nem előnyös a magas páratartalmú közeg, mert a fa belseje vizesedhet és a megfelelő kezelés ellenére is korhadásnak indulhat.
  • A felület előkészítésnél az anyagok csiszolása is hozzáértést kíván.

Két fő csoportba soroljuk a felületi szennyeződéseket, keletkezésük szerint:

  • Képződött szennyeződések (pl.: rozsda)
  • Tapadó szennyeződések (pl.: olaj, zsír, por)

A felület előkészítés során az alábbi módszereket alkalmazzuk:

  • fizikai
  • kémiai

A felület előkészítésénél rendkívül fontos az eltávolítandó szennyeződésnek az ismerete. Ennek hiányában a felület rosszul lesz előkészítve. A felület állapotától és a jó helyzetfelismeréstől függ a felületkezelés minősége. Mindenesetre a gyakorlat azt mutatja, hogy a helyesen kiválasztott és jól elvégzett felület előkészítés a jó alap a további munkákhoz.

Az előkészítés során ezért a felületről eltávolítunk minden, a korábbi gyártási eljárás vagy használat során a fém felületére került szennyeződést.